Mikä on värianalyysi?
Mitä värianalyysi oikeastaan tarkoittaa?
Värianalyysiä tehdessä työskennellään lähtökohtaisesti selkeästi näkyvän ilmiön, eli värien kanssa. Tarkasteltavia värin ominaisuuksia ovat sävy (hue), tummuusaste (value) sekä kirkkaus/värikylläisyys (chroma). Omassa värianalyysissäni tärkeässä roolissa on myös värien keskinäisten tummuusasteiden suhde, eli kontrastisuusaste.
Värianalyysissä analysoin asiakkaan omaa luonnollista värimaailmaa sekä tämän värimaailman keskinäisiä suhteita. Käytännössä tarkastelen asiakkaan ihon, hiusten sekä silmien värejä ja niiden yhteisvaikutusta. Valitsen värimaailman asiakkaalle sen perusteella, mikä on ihanteellisimmassa sopusoinnussa hänen luonnollisen värimaailmansa kanssa. Tämä värimaailma ei riitele hänen luonnollisten väriensä kanssa tai laimenna niitä, vaan tukee ja vahvistaa niitä harmonisesti.
Itselleen parhaissa väreissä ihminen näyttää elinvoimaisimmalta ja tasapainoisimmalta, sekä hänen ihonsa terveimmältä ja tasaisimmalta. Kasvoille voi nousta jopa vaikutelma kevyestä meikistä. Imarteleva värimaailma saa asiakkaan nousemaan itse esiin värien takaa, eivätkä värit vie henkilöstä liikaa huomiota. Tasapainoisessa asukokonaisuudessa asiakas ei näytä “pliisulta” tai jää vaatteidensa “varjoon” ilman meikkiäkään.
Värianalyysissä selviävät myös itseä ei niin imartelevat ”vältä näitä” -sävyt. Nämä sävyt korostavat usein epätasaisuuksia asiakkaan kasvoilla, voivat saada ihon näyttämään kellertävältä tai punakalta, sekä luovat epäedullisia varjoja kasvoille. Epäsuotuisissa sävyissä henkilö näyttää usein käytännössä myös väsyneemmältä ja vanhemmalta kuin onkaan – joskus suorastaan hieman sairaalta.
Voiko omaan värimaailmaan vaikuttaa?
Luonnolliseen värimaailmaamme ei voi vaikuttaa itse. Se on geneettistä perimää ja biologiaa, vaikka kuinka värjäisimme ja muokkaisimme itseämme. Kyse ei ole myöskään henkilökohtaisista mielipideasioista, sillä värien harmonisuus tai epäharmonisuus on osoitettavissa selkeästi värianalyysiprosessin avulla.
Asiakas näkee ja havaitsee harmonisten ja epäharmonisten värien erot myös usein itsekin, mutta hyvin neutraali-ihoisten henkilöiden kohdalla eroja on selkeästi haastavampi havaita. Joissakin perinteisissä värianalyysimetodeissa on myös paljon näkemyksellisiä rajoitteita siinä, ettei neutraali-ihoisia ihmisiä tunnusteta metodin perustuessa pelkkään viileä–lämmin -ajatteluun.
Voiko oma väriharmonia muuttua iän myötä?
Luonnollinen ihomme pohjasävy (ihon pintakerroksen alla kuultava sävy) sekä silmiemme pääsävy eivät tämänhetkisen käsitykseni mukaan ole muuttuvaisia. Vanhetessamme värimaailmamme voi kuitenkin hieman vaalentua – joillakin myös tummua. Tämän takia monille voi sopia vanhemmiten omasta väriharmoniasta hieman haaleammat tai tummemmat sävyt kuin nuorempana. Sisällytän konsultaatiooni aina myös suositukseni siitä, kuinka väripaletin käyttöä muokataan jos näin käy. – jokainen vanhenee myös hyvin yksilöllisesti. Uutta väripalettia ei kuitenkaan Kukin värianalyysin jälkeen tarvitse hankkia.
Vanhetessa luontaisten sävyjemme vaaleneminen tai tummuminen voi myös muuttaa hieman kontrastisuusastettamme, jolla on vaikutusta värien tummuusasteiden yhdisteltyyn. Tämänkin ohjeistan yksilöllisesti värianalyysissäni.
Olen kehittänyt Kukin oman värianalyysiprosessin tehden valtavan määrän värianalyysitutkimusta ja opiskellen lukuisia erilaisia värianalyysiteorioita. Olen kehittänyt ja syventänyt niitä paljon tähän päivään huomattuani, että suurin osa asiakkaistani ei suinkaan solahtanut vain yhteen värivuodenaikalokeroon. Värianalyysini lopputulos on kuitenkin aina asiakkaalle hyvin selkeä ja johdonmukainen, vaikka värianalyysini perustuukin tarkempaan ja yksilöllisempään tulokseen kuin värivuodenajan nimeämiseen. Värianalyysissäni saa toki halutessaan tietää nekin.